HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lélekformer

Ne olvassa el írásaimat, ha megszállott egészséges életmód- hívő, vagy ha szereti az ezoteriát, ha boldoggá teszi a singli-lét és ezzel az egész XXI. századi életmóddal elégedett. Hagyományos értékek és életmód. Egészséges életmód és táplálkozás, ahogy én gondolom Ellenvélemény mindenről, napi eseményekről, oktatásról, jogról, betegségekről (rákról), fogyatékkal élő emberekről.

Friss topikok

HTML doboz

<!-- Facebook Badge START --><a href="https://www.facebook.com/judit.oroszi.3" target="_TOP" title="Judit Oroszi">Judit Oroszi</a><br/><a href="https://www.facebook.com/judit.oroszi.3" target="_TOP" title="Judit Oroszi"><img src="https://badge.facebook.com/badge/100000183600930.1662.2114268381.png" /></a><br/><a href="https://www.facebook.com/badges/" target="_TOP" title="Make your own badge!">Hozd létre a saját névjegyed</a><!-- Facebook Badge END -->

2014.06.12. 08:00 lélekformer

Reklámadó - és ami erről eszembe jut

Csak neked, csak most...

Bizony elmondhatjuk, hogy századunk a „csodás” találmányok tömkelegét ontja ránk.

Kaphatunk energetizáló műanyag piramis halmazt, fogyasztó pizsamát, méregtelenítő lábfürdőt, mágneses lepedőt, ami persze még a ráktól is megvéd, porcelános haskötőt amitől 10 kilóval kevesebbnek látszunk, gumipántot, amibe beleraknak egy kis hűtőmágnest és elnevezik egy Rejtő Jenő regénybeli alakról és azt állítják róla, hogy 70 évesen is le tudjuk futni segítségével a maratont.

És ami a lényeg csak neked, csak most hihetetlen áron, (hihetetlen , hogy semmire se jó ócskaságokért mennyi pénzt el lehet kérni) megkaphatod. De most azonnal telefonálj, mert ilyen alkalmad nem lesz több az életben!

Aztán itt vannak még a csodás krémek is, melyeket 20-30 éves modellek reklámoznak, hogy lám így kell kinézni 50 évesen. És rohanunk a boltba és csodálkozva állunk a tükör előtt, hogy vajon miért nem úgy nézünk ki mint a reklámban az a lány?

A reklám nagy úr, hiszen látjuk a TV-ben, hogy csak ráfujnak a csempére egy kis szert és a kosz magától lecsúszik, az orrunk előtt kenik be a pólót egy kis fagyival, csokival, sárral és a csoda mosópor még azt is kiveszi, csak egy csepp mosogatószert tesznek a vízbe és lám az összes tányér tiszta lesz, zacskóból főznek leves és csodás élénk színű zöldségek és hatalmas húsgolyók vannak benne és még gyöngyözik a teteje is. Aztán mindezt megvásároljuk és csodálkozunk, hogy a mi pólónk nem lett tökéletesen tiszta, a mosogatószerből is több kell , mint egy csepp, hogy a csempének kell egy kis sikálás is és a leves is olyan furcsán színtelen. Aztán jönnek újabb reklámok és újabb csodák és mi mindig bedőlünk. Vajon miért?

Mert hiszünk a TV-ben, mert azt hisszük, hogy ott biztos igazat mondanak csak.

Évekkel ezelőtt volt is egy kísérlet, hogy ezt bizonyítsák. A hír az volt, hogy találtak egy olyan állatot, amelyik kipufogógázt lélegzik be és kőolajjal táplálkozik. Felhoztak minden bizonyítékot: bemutatták az állatot (ami persze ügyes animáció volt) ahogy nyalogatja a parkoló autók alatt lecsöpögő olajat és egy hosszú, tudományosnak hallatszó magyarázatot is hozzáfűztek, hogy ez hogyan alakulhatott ki az állatban és lám ez is egy evolúciós alkalmazkodásra egy példa. Annyira életszerűen látszott az állat és olyan komolyan adták elő a hozzá való magyarázatot is, hogy szinte már hihető is volt, aztán a műsor során egyre több badarságot adtak bele a történetbe. A végén már nevetett az ember, hogy haha, de jól csőbe húztak és milyen ügyes.... már aki, mert sajnos igen sokan voltak akik mindvégig elhitték a történetet, hiszen ott volt a bizonyíték a képernyőn, mindent láttak. A műsor után persze elmondták, hogy ez az egész kitaláció. Elmondták, hogy az első 10 perc abszolút hihető volt, csak a nagyon éles eszű emberek kapcsoltak rögtön, hogy nem valós a történet, aztán megállították a filmet 10 perceként, hogy milyen és mennyi badarságot kevertek a történetbe és hogy melyik volt az a pont , ahol már azt mondta az ember, hogy na ne, ez már nem lehet igaz.

Azt veszem észre, hogy a Facebook is egy jó kis táptalaja a hülyeségnek és a kitalált dolgok valóságszerű előadásának. Valaki feldob valami felfedezést, pl. feltalálták a rák ellenszerét (ez igen népszerű) és oszd meg mindenkivel, nehogy valaki életébe kerüljön, hogy nem tud róla. Senki nem veszi a fáradtságot, hogy utána nézzen, akár a cikkben szereplő személyek kilétéről, pedig az internet korában ez nem nehéz, sem a hihetetlen felfedezés tárgyának. Gyorsan megosztja, hiszen az egy tudományos cikk. Ha nem tudom szó nélkül hagyni, én vagyok a szkeptikus, a hitetlen Tamás. És ami számomra a legfurcsább, hogy egyetemet végzett, elvileg okos, művelt emberek is képesek ujjongva közzé tenni minden szemetet és sértődötten veszik tudomásul, ha hozzá szólok, netán tényekkel alátámasztom a sok sületlenséget.

Egy másik sunyi dolog is terjed, pl. ír egy cikket, hogy XY orvos azt javasolja, hogy egyél sok citromot, mert az megvéd mindentől. Ez így önmagában még igaz is. Persze az orvos sürgősségi ellátásban dolgozik és katasztrófa mentőknél is rengeteg tapasztalatot szerzett. Aztán ha mélyebbre ásunk kiderül, hogy az orvos 30 éves, örüljünk ha szakvizsgája megvan (ettől persze dolgozhatott a sürgősségin és a mentőknél is, hiszen kötelező gyakorlat minden rezidensnek), és jééé nem is orvosként dolgozik, hanem egy étrendkiegészítő cég fő forgalmazója és ha ellátogatsz az oldalára ott természetesen „segít” neked, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb vitaminforrást, vagyis ne egyél citromot, mert azt vegyszerezik, csakis az általuk forgalmazott C-vitamin az ami bio és azért kerül olyan sok pénzbe, mert hihetetlen tisztaság és bio termesztés sokba kerül. Viszont ha elmész egy előadásukra és te is forgalmazó leszel akkor még hihetetlenebb kedvezményekkel juthatsz az áhított termékhez.

Nos, ennyit az önzetlen segítőkészségről...szerintem!

Sajnos igen sokan veszik ezeket a szemeteket igen sok pénzért, mivel egy ilyen előadáson arról is meggyőzik őket, hogy az egészség a legfontosabb, arra bizony áldozni kell. És aki beteg, akinek gondjai vannak bizony kapaszkodik mindenbe és bizony ki is használják őket.

A lényeg ez: fogyassz, fogyassz, fogyassz!!! vedd meg a legjobb mosóport, a legjobb sampont, a legjobb krémet, a legjobb levesport.... és mindent, mert ettől lesz szép az életed.

És hajtasz és dolgozol, hogy neked és gyermekeidnek a legjobbat adhasd, közben elvész a mindennapok öröme, az együtt lét fontossága, a hagyományok őrzése, a család fontossága.

Mikor láttunk utoljára a TV-ben hagyományőrző műsort, vagy reklámban mikor mondták, hogy menj ki a helyi piacra? Szomorú, hogy ha fiatalokkal beszélek erről akkor azt mondják: ugyan már Európához tartozunk, cosmopoliták vagyunk, más idők járnak. Én erre azt mondom: sajnos.

 

13 komment

Címkék: média


A bejegyzés trackback címe:

https://lelekformer.blog.hu/api/trackback/id/tr106295623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaCS_70 2014.06.15. 16:42:02

Nem igazán tiszta, hogy mindez hogyan is viszonyul a reklámadóhoz, de már a felvezetés is zavaros egy kissé...

Két filmet tetszik itt összekeverni.

Volt egyszer az Olajfalók (Ropáci), egy 1987-es csehszlovák áldokumentumfilm, ami szimplán (de zseniálisan) csak megtréfálta a nézőket és rámutatott az emberi hiszékenység és a média hatásainak kombinációjára.

A három részre osztható, szakaszonként egyre nagyobb baromságokkal operáló film az Igazi Maó volt, 1994-ből, nem mellékesen magyar alkotás.

Mindkettő megtekinthető a Youtube-on -- érdemes megnézni őket!

MaCS

J.László 2014.06.15. 16:42:05

Véleményem szerint minden TV-reklámot törvénnyel kéne betiltani. Ez a reklám legagresszívabb formája, hiszen nem tudsz továbblapozni, mint teszem azt, egy újságban.

bölcsbagoly 2014.06.15. 16:42:50

Milyen érdekes, hogy nem tolakszanak a kommetelők erre a posztra?

Alick 2014.06.15. 16:42:56

"Mikor láttunk utoljára a TV-ben hagyományőrző műsort, vagy reklámban mikor mondták, hogy menj ki a helyi piacra?"

Ehhez nem kell reklám, ha valaki egy kicsit is önálló, tudja hogy a piacon kaphat olcsón jó árut.

MrHewitt · http://beindulok.blog.hu/ 2014.06.15. 16:43:01

"Évekkel ezelőtt volt is egy kísérlet, hogy ezt bizonyítsák. A hír az volt, hogy találtak egy olyan állatot, amelyik kipufogógázt lélegzik be és kőolajjal táplálkozik."

Jó, de ez miért volna hihetetlen? Léteznek olyan baktériumok, mint pl. a Deinococcus radiodurans, ami képes túlélni az emberre halálos sugárdózis több ezerszeresét. Erre is mondhatnánk, hogy csak kacsa, mert elsőre hihetetlennek hangzik. De nem az (legalábbis valószínűleg, hiszen én sem találkoztam még vele, nem teszteltem, hogy valóban így van-e).

lélekformer 2014.06.15. 16:51:11

@MaCS_70: @Alick: Kedves MCS! hogy jön ez a bejegyzés a reklámadóhoz? Mint ahogy a cím további része is mutatja, ami erről eszembe jutott. És igen itt több minden eszembe jutott, tudom, hogy két külön filmről van szó, nem kevertem össze. A reklámok és a média "átvágásai" jutottak eszembe és az, hogy ezekből mennyi haszon van és mennyi pénz! Miért ne lehetne megadóztatni? Valóban nem tértem ki a gazdasági és egyéb vonzatára, kérem nézze ezt el nekem. üdv.

lélekformer 2014.06.15. 16:55:19

@MrHewitt: Kedves MrHewitt! Igen a csótány is képes túlélni az atomtámadást is, erre van bizonyíték, de sajnos bármely állatot kőolajjal etetnénk az bizony elpusztul. De köszönöm a hozzászólást :) üdv.

lélekformer 2014.06.15. 16:58:28

@Alick: Kedves Alick! Igaza van! De sajnos kevesen vagyunk önállóak és sajnos a többségre igen nagy hatással vannak a reklámok és ott azt látja, hogy menjen a szupermarketbe, mert az szuper olcsó. És elhiszi :( üdv

wowerman 2014.06.24. 21:19:01

Nem baj hogy tök másról szól a reklámadó... És kíváncsi leszek hogy fogja majd a kormány beszedni a külföldi cégektől (pl Google) azok úgy fognak a képébe röhögni hogy csak na. És szerintem nagyobb bajai is vannak az emberiségnek mint a reklámok... Nem azok okozzák a háborúkat, a vízhiányt vagy az afrikai éhezést.

wowerman 2014.06.24. 21:19:28

@J.László: átkapcsolhatsz, vagy kikapcsolhatod a tv-t. persze ha valaki képernyőfüggő...

lélekformer 2014.06.25. 16:35:29

@wowerman: Tudom, hogy másról szól a reklámadó, de mint a cím is mondja, ami erről eszembe jut. És nekem ezek a gondolatok jutottak eszembe. És igen vannak az emberiségnek nagyobb bajai is, arról is van véleményem, de most ezt szerettem volna megosztani. Egyébként nem vagyok képernyőfüggő, mert van egy főállásom, egy igen időigényes hobbim, idős édesanyám, barátaim, rokonaim akikkel igen sok időt töltök. ...és igen néha csak lehuppanok a TV elé :)
süti beállítások módosítása