HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lélekformer

Ne olvassa el írásaimat, ha megszállott egészséges életmód- hívő, vagy ha szereti az ezoteriát, ha boldoggá teszi a singli-lét és ezzel az egész XXI. századi életmóddal elégedett. Hagyományos értékek és életmód. Egészséges életmód és táplálkozás, ahogy én gondolom Ellenvélemény mindenről, napi eseményekről, oktatásról, jogról, betegségekről (rákról), fogyatékkal élő emberekről.

Friss topikok

HTML doboz

<!-- Facebook Badge START --><a href="https://www.facebook.com/judit.oroszi.3" target="_TOP" title="Judit Oroszi">Judit Oroszi</a><br/><a href="https://www.facebook.com/judit.oroszi.3" target="_TOP" title="Judit Oroszi"><img src="https://badge.facebook.com/badge/100000183600930.1662.2114268381.png" /></a><br/><a href="https://www.facebook.com/badges/" target="_TOP" title="Make your own badge!">Hozd létre a saját névjegyed</a><!-- Facebook Badge END -->

2014.07.27. 08:28 lélekformer

Miért fordulunk el a hagyományos orvoslástól ?

 

Napjainkban egyre többen fordulnak el a hagyományos orvoslástól, mely sokszor személytelen, mely nem törödik az emberrel összeségében, csak egy adott dologra keresi a megoldást.

Kamilla1.jpg

(kép forrása: http://www.gratula.hu)

Talán még páran emlékeznek a jó régi háziorvosokra, akik tényleg ismerték a betegeiket, azokhoz rendszeresen kijártak, ismerték anyagi helyzetét, szokásait, életritmusát, meg úgy általában az egész embert. Ők voltak akik még megnyomogatták az ember hasát, megkopogtatták a hátát, belenéztek a torkába, fülébe, vagyis megvizsgálták. És nem kellett ultrahangra, röntgenbe, laborba küldeni, mert lehúzta a szemhéjat, megnyomta a körmöt és tudta, hogy vérszegény vagy, meghallgatta a tüdőt és tudta, hogy tüdőgyulladás vagy sem. Manapság egy ilyen orvos nem élne meg, hiszen még egy röntgenre se küldött el, még antibiotikumot se írt fel. Manapság bemegy az ember a háziorvoshoz, panaszkodik, kiírják neki a több tucat vizsgálatot, amire időpontot kell majd kérnie, el kell végeztetnie, majd az eredményekkel visszamegy, kap valami gyógyszert és meg is gyógyult.

Egyre többen vannak akik pont emiatt elfordulnak az orvoslástól és a természetgyógyászatban keresik a megoldást. Bár úgy érzem, hogy kicsit átestünk a ló túloldalára, egyesek a másik ló másik oldalára is. Kínai orvoslás, indiai, japán. Tudjuk nagy hagyományai és eredményei vannak ezeknek az eljárásoknak. De szerintem figyelembe kellene venni, hogy ezt keleti emberek találták ki keleti embereknek. Más az éghajlatunk, mások az étkezési szokásaink, mások a fűszereink, másfajta húst és zöldséget eszünk, más a konyhatechnikánk. Valamint elfelejtkezünk arról, hogy nekünk itt a Kárpát-medencében is voltak népi hagyomásos gyógymódjaink, amik nekünk szóltak, a mi gyógynövényeinkből készültek a mi ízlésünknek és szokásainknak feleltek meg. A világon egyedülálló gyógyvízkészlettel rendelkezünk. Miért részesítjük előnyben a keleti orvoslást a magyar népi hagyományos gyógyítással szemben?

Eszebe jutott nagymamám néhány fortélya, ami persze nagyon egyszerű, mert nem volt mami természetgyógyász, de az egyszerűbb dolgokat megoldotta otthon. Pl. ha köhögtünk hagymateát főzött, a hagyma vörös héjából és karamellből. Ha begyulladt a szemünk kamillás borogatást kaptunk rá, ha a torkunk fájt reteklével, vagy ha nem volt sós, langyos vízzel kellett gurgulizálni. Ha lázasak voltunk hideg vizes borogatást kaptunk és csak végső esetben lázcsillapítót. Méhcsípésre, duzzanatra paradicsomos borogatást (fél óra alatt eltűnik a duzzanat). Fülfájásra kövirózsa nedvét. Persze a magyar népi gyógyászat ennél sokkal összetettebb, hiszen több száz gyógynövényünk, fűszernövényünk van aminek megvan a gyógyító hatása, gyógyvizeink is remek hatással bírnak, miért nem használjuk ki őket.

De ennek ellenére úgy gondolom, mint a nagyi, hogy nem kell minden apró dologgal orvoshoz rohanni, de ha nagy a baj, nem árt egy szakemberrel is megnézetni magunkat és van olyan bizony amit csak a sebész kése old meg.  Ne essünk abba a hibába, hogy teljesen elvetjük a hagyományos orvoslást, hiszen annak is vannak eredményei, kidolgozott rendszere, tapasztalata. Ne gondoljuk azt, hogy egy három hónapos kurzust elvégzett "természetgyógyász" mindent megold. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy megiszunk naponta egy fokhagymás citromlevet és elkerül minket a rák. XXI. században élünk, járjunk rendszeresen szűrésre, majd vegyük hónunk alá a gyógynövény határozót és ki a rétre! Találjuk meg az arany középutat.

67 komment

Címkék: népi gyógyászat kínai orvoslás


A bejegyzés trackback címe:

https://lelekformer.blog.hu/api/trackback/id/tr416548055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.07.28. 08:23:02

Az egészségügyi intézményeket látogatván nem látom, hogy olyan nagyon elfordulnánk a hagyományos orvoslástól. Pont az a baj, hogy egyre több a beteg, de az orvosszám nem nő, sőt csökken. Egy ideig elhiszi a kedves beteg, hogy kamilla teával meggyógyul a vesemedence gyulladása, de miután rosszul lesz és véres lesz a vizelete, azonnal rohan antibiotikus kezelésért az orvoshoz. A "természetgyógyászat" órási üzletággá nőtte ki magát.

teddybear01 2014.07.28. 08:50:58

Az a baj, hogy az emberek egy része hülye. Nekik nem rendes orvos kell, hanem sámán és boszorkány, a varázslataikkal.
Ami a természetgyógyászatot illeti, vannak lelkes művelői, akik hisznek abban hogy jót tesznek a pácienseikkel, de nagyon sok a szélhámos, akik csak a pénzre utaznak.

azallamenvagyok 2014.07.28. 08:58:01

egyszerűen nagyon nagy mértékű az általános egoizmus, amiben mindenki mindent érteni akar, a természettudományok pedig olyan fokú bonyolultságot értek el, hogy az emberek sértőnek vagy frusztrálónak érzik, hogy nem értik. sokkal biztonságosabb nekik egy gyógynövényhatározó vagy azt mondani egy lokális zsibbadásra, hogy energiaáramlás. azt értik, érteni vélik. egyszerűen nincs az ilyen emberekben alázat mások, illetve mások tudása iránt.

a többi: személyesebb hang stb, csak a felszíni hiszti

Gera 2014.07.28. 09:00:01

Aminek a hagyományos orvoslásból értelme volt, annak a nagy része simán átment a modern gyógyításba, így pl az összes használható gyógynövény hatóanyag. Attól, hogy a szemetet és adott esetben mérgező anyagokat kiveszik mellőle és a mindenféle teákkal meg borogatásokkal ellentétben ellenőrzött mennyiségű hatóanyag kerül bele, még nem lesz rosszabb a gyógynövénynél :) (hanem jobb lesz...)

Azt sem hinném, hogy a modern orvostudománnyal az lenne a probléma, hogy egyre fejlettebb diagnosztikai módszerek válnak szép lassan mindenki számára elérhetővé a szemhéjlehúzás és a nyomogatás mellé :)

Ugyanazokat a paneleket pufogtatják a modern orvostudomány ellenzői évtizedek óta és ezek napról napra egyre kevésbé igazak. Egyre többet tudunk az emberi szervezet működésének részleteiről és így egyre inkább valódi gyógyítás folyik tüneti kezelés helyett. Persze hihetetlen fejlődésre van még lehetőség (és szükség), de ma már elég egyértelmű, hogy ez a követendő út. Merthogy keleten is ezt követik :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.28. 09:26:37

Buta poszt.

A posztoló még nyilván nem volt komoly beteg, amikor a tünetei miatt ELKÉPZELHETETLEN lett volna, hogy NE forduljon orvoshoz.

Dr_utcai_arcos 2014.07.28. 09:50:04

Ne túlozzunk már...Azért a sok baromságot hirdető tudnodkell meg hasonló idiótákat gyűjtő oldalak látogatói miatt (mivel ők minden szart kötelezőnek éreznek millió helyen reklámozni) ne temessük már az igazi orvoslást.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.28. 09:58:19

"És nem kellett ultrahangra, röntgenbe, laborba küldeni, mert lehúzta a szemhéjat, megnyomta a körmöt és tudta, hogy vérszegény vagy, meghallgatta a tüdőt és tudta, hogy tüdőgyulladás vagy sem."

Hát vazze, ne is használd ezeket a modern dolgokat.
Ezek az ördögtől valók.

Mészáros Laci 2014.07.28. 10:03:57

hát például azért, mert a hagyományos orvoslás (kuruzslás, homeopátia, ráolvasás) elég rossz hatásfokkal működik, a modern orvoslás meg elég jól - ha nem is teljesíti a betegek elvárásait ("legyek mindig fitt és egészséges és sose haljak meg")

Mészáros Laci 2014.07.28. 10:06:22

ja, félreértettem, ebben a posztban a modern orvoslást nevezik hagyományosnak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.07.28. 10:08:39

Csodálatos a modern orvostudomány, mint sok egyéb modernkori vívmány, csak ugye az embereken, az erkölcsön bukik minden.
Sok orvos egyszerűen hülye a szakmájához. Barom, idióta.
Hiába mutatta ki nekem az MRI, hogy pansynusitisem van, hiába írta le ezt az MRI-t készítő orvos, hiába mutatta ki az allergiatesz, hogy nem vagyok allergiás semmilyen pollenre, poratkára stb., két idióta, barom állat orr-fül-gégész is nyomatta belém az allergiallenes szereket és orrsprét. Merthogy az MRI-sek mindenkinek odaírják, hogy pansynusitise van. Mit keresnek ezek az idióta barmok az orvoslásban?
Még szerencse, hogy nem adtam nekik borra meg pálinkára valót...
Olyan ez is, mint a modern fegyverek. Hülyék kezében vannak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.07.28. 10:09:31

....két idióta, barom állat orr-fül-gégész is nyomatta belém az allergiallenes szereket és orrsprét... 2 évig.

randomuser1 2014.07.28. 10:10:02

én szombaton ezótévét nézek, az rendberakja a pénzügyi, egészségügyi és karmikus hejzetemet, másnap a vidámvasárnappal töltöm fel a lelkemet, így nincs szükségem a hülye fehérköpenyes gyógyszerészmaffiára munkanapokon!

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.28. 10:22:19

"Kínai orvoslás, indiai, japán. Tudjuk nagy hagyományai és eredményei vannak ezeknek az eljárásoknak. De szerintem figyelembe kellene venni, hogy ezt keleti emberek találták ki keleti embereknek."

Volt egy cikk az indexen arról, hogy valójában ilyen kínai orvoslás nem is létezik. Mao nyomatta az egészet. Amikor kérdezték, hogy mi a helyzet a kínai társadalom, a népesség orvosokkal való ellátottságának, akkor ugye nem mondhatta azt, hogy "bizony szarul állunk, rettentő kevés orvosunk van", hanem elkezdte nyomatni a szöveget, hogy "nekünk nem is kell 'rendes orvos', mert nekünk minden faluban van 'hagyományos kínai orvosunk', aki a többezer (ezer? többmillió!) éves tudás alapján gyógyít és ez sokkal jobb, mint a nyugati!"

A nyugat meg éppen akkor rácsodálkozott a jógikra, meg ezekre, és jól bekajolta ezt a propagandaszöveget is...

ROTFL Manó 2014.07.28. 10:23:28

Szerintem az is benne van kicsit, hogy a modern orvoslás inkább tünetkezelő. Lázad van? Nesze, itt egy marok lázcsillapító, zabáld meg! Ezzel szemben a hagyományos orvoslás inkább az okot keresné meg, ami a hőemelkedést okozza és azt szüntetné meg. Majd miután az ok megszűnt, a láz is magától elmúlik.

Talán kinyilt egy kicsit az emberek csipája és nem akarnak beletörődni abba, hogy a doki azt mondja, a betegségük nem gyógyítható és szedd életed végiéig a gyógyszert, szétbaszva a májad, csak mert a gyógyszergyáraknak az a jó, aki folyamatosan fizet. Ha meggyógyulnál, akkor a kutya se venné a gyógyszereiket. Talán ezt nem akarják az emberek.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.28. 10:25:44

@ROTFL Manó:
"Talán kinyilt egy kicsit az emberek csipája és nem akarnak beletörődni abba, hogy a doki azt mondja, a betegségük nem gyógyítható és szedd életed végiéig a gyógyszert, szétbaszva a májad"

Persze, mert ha életed végéig a fecskeszarteát kell innod az sokkal jobb, és az deeehogy árt a májnak...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.28. 10:26:55

@ROTFL Manó:
"csak mert a gyógyszergyáraknak az a jó, aki folyamatosan fizet. Ha meggyógyulnál, akkor a kutya se venné a gyógyszereiket. "

Mért a fecskeszartea ingyen van?????
Ez is kőkemény üzlet, nem veszed észre??

ROTFL Manó 2014.07.28. 10:28:58

Könyöröm, pont azt mondom, hogy alkalmasint meggyógyulsz egy hét alatt és NEM iszod a fecskeszarteát egy életen át!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.28. 10:29:28

@Hoppácska:

"Hát vazze, ne is használd ezeket a modern dolgokat."

Az a baj, hogy az emberi test sokkal bonyolultabb lett az elmúlt évtizedek alatt.

Régen mi baja lehetett egy embernek? Vagy vérszegény volt, vagy köhögött, vagy a szeme gyulladt be, vagy a füle fájt, vagy a méh csípte meg, vagy tüdőgyulladást kapott. Tiszta sor.

Ennek a kezeléséhez még háziorvos se kellett, elég volt a nagyi, vagy egy füvesasszony.

Bezzeg ma!

Külön orvost tartunk az agyra, a szemre, a fülre, az orra, a bőrre, a fogakra, a gerincre, a lábra, a kézre, a tüdőre, a vesére, a májra, a gyomorra, a bélre, a mirigyekre, a szívre, és még sorolhatnám.

Régen minden sokkal jobb volt, ezt én mondom!

inebhedj - szerintem 2014.07.28. 10:30:49

A természetgyógyászati megoldások és illúziók - akár alacsony költséggel is - bárki számára elérhetőek.

Az (időben, korai stádiumban illetve részben megelőző jellegű) egészségügyi ellátás viszont csak a kifejezetten jól szituált, stresszmentes életet élők számára hozzáférhető.

Ti. legalábbis Magyarországon.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2014.07.28. 10:33:00

@Emmanuel Goldstein: Én egy Józsi nevű angyallal járok sörözni. Nem is árt nekem az alkohol. Megkérem, hogy mulassza el a másnaposságot és így annyit ihatok amennyit csak akarok. Kilen sör után (öt felesse, négy natúr) Józsi angyal materializálódik és vigyáz rám amíg hazavezetek.

diplomassenki 2014.07.28. 10:33:15

Hú, tegyünk helyre egy-két dolgot!

A hagyományos orvoslás, az amit sokan helyettesítenek a természetgyógyászattal, és a modern orvoslás pedig a gyógyszeripar maffiaszerezete.

Kínában pl. a megelőzésen van a hangsúly. Addig, amíg karban tartod magad, ingyenes az EÜ, ha elkerülhető betegséget szereztél, akkor keményen fizetni kell.
Megelőzésre, immunerősítésre pedig nagyon hasznos lehet a "hagyományos" orvoslás, kuruzslás, természetgyógyászat.
Mert a növényeknek, húsoknak, vizeknek komoly kiegészítő hatása van.

Nem vagyok sem orvos, sem természetgyógyász, de érintőlegesen fogalkozom a keleti filozófiával, amely többek között az egyensúly elérésére törekszik.
Csak valahogy amikor ideér hazánkba, már egy torz valami lesz belőle.
Legyen japán, kínai, indiai, vagy bármely egyéb, mert aki behozza, az valami glóriát képzel saját feje fölé és azt gondolja, úgy irányítja az embereket, ahogy neki teszik.

Szóval megelőzés, fegyelem és vigyázzunk testünkre.

Én pl. minden évben elmegyek a megelőző szűrésekre.

Alick 2014.07.28. 10:34:51

Alapvetően az emberek zöme csak akkor fordul orvoshoz, ha már nehezen viselhetőek ela tünetek... nem igazán szeretik a lepukkant kórházakat, az arrogáns, pénzéhes orvosokat.
Ráadásul a prevencióval, a jellemzően civilizációs pszichoszomatikus tünetekkel az orvosok nagyrésze nem is tud mit kezdeni... erre jó a természetgyógyászat, nem az akut tünetek kezelésére.

Egy ismerősöm mesélte, hogy a szingapúri egészségügy a jó eredményeit annak köszönheti, hogy képes ötvözni a nyugati és a keleti orvoslást... jól használják a modern diagnosztikai eszközöket, a beteg az éppen szükséges gyógyszeradagot kapja meg, viszont elküldik TCM-re.

randomuser1 2014.07.28. 10:41:58

@Tompahawk: én nem pálinkázok transzcendentális lényekkel, mert nagyon jó a húzásuk, mindig asztal alá isznak és otthagynak...

lélekformer 2014.07.28. 10:44:36

@polyvinyl: Kedves és okos polyvinyl! Bár nem tartozik ide, igen voltam nagyon-nagyon súlyos beteg és elmentem orvoshoz vele. A cikk arról szól, hogy nem kell mindennel orvoshoz rohanni, egy kis megfázás, vagy ilyesmi.

randomuser1 2014.07.28. 10:46:55

@diplomassenki: jól helyreraktad, hallod-e.
nagy szerencse, h többen is átlátnak ezen az összeesküvésen, mert száz éve még simán bele lehetett dögleni egy tüdőgyusziba is, bezzeg a gyóccermafia a betegeket is életben tartja, szaporítja, így korcsosítva el az emberiség génkészletét!
A természet elleni bűn ez, én mondom!

lélekformer 2014.07.28. 10:47:30

@Gera: Kedves Gera! Nem állítottam, hogy a modern diagnosztikának nincs helye, vagy értelme. Sőt. Azt tartom inkább bajnak, hogy a háziorvos szinte már rá se néz a betegére, egyből küldi a szakrendelőbe úgy, hogy meg se vizsgálta.

diplomassenki 2014.07.28. 11:02:05

@Emmanuel Goldstein:
látom érted a dolgot!

A cikkben hagyományos orvoslásnak nevezi a modern orvoslást.
Ezt gondoltam helyre tenni.

Ha ilyen nagyon okos vagy, akkor nem kellene az én szintemen vitatkoznod.
Lehet, hogy tüdőgyusziban nem halnak meg, meghalnak másban.
Csak hazánkban komoly méreteket ölt a csecsemőhalál, gyermek alultápláltság, várandós nők alultápláltsága. Nem kell ehhez 100 évvel ezelőtti dolgokra hivatkozni.
Igen, fontos tudomány az orvosi, meg a kézmosás, de nem maradsz életben, ha Te, mint felelős egyén nem teszel meg mindent.
Nekem erre családon belül is van nagyon jó példa, de ebbe nem menjünk bele.

Egyébként meg ha nem vagy érdekelt a gyógyszeriparban, akkor miért is akadtál ki a hozzászólásomon.
Nézzük pl. a fogamzásgátlást. Tömik a nőkbe 16-18 éves koruktól a hormont, ami mellett még így is számos nem kívánt terhesség összejön. Pontos statisztikát nem tudok, de nem kevesebb, mint óvszer, vagy hormonmentes spirál mellett.
A leánykák zabálják hosszú éveken át a vegyszert (amit az ivóvízből NEM lehet kitakarítani, így mi is megisszuk), majd 10-15 év múlva mennek mesterséges programra, hogy babájuk legyen, újabb vegyszerek, beavatkozás.
Nőként írom ezeket a sorokat.
Mi ez, ha nem maffia.
Az én orvosom a második szülésem után leült velem és megkérdezte én mit szeretnék (3 gyermekkel) és mondtam, hogy hormonmenteset.
7 évvel ezelőtt 11.000,-Ft-ért megvettem a spirált (a hormonmenteset) és azóta remekül funkcionál. Ha ezt visszaosztjuk, akkor igen jó havi díjra jön ki.

De vehetjük a gyerekeket, akik nyáron 3 hónapot vidéken, víz és nap mellett töltetenk. Házi koszton, sok gyümölccsel, zödlséggel.
Eredmény 6 évvel ezelőtt bárányhimlősek voltak utoljára.

Járok rovoshoz, minden évben nagyrutin, idén abba a korba léptem, hogy indokoltá vált a családi anamnézis miatt a kardiológiai szűrés. Minden évben elmegyek a női szűrésekre is. Igyekszem sportolni, nem dohányzom.

Amint láthatod, próbálunk mindent megtenni a családunkért. Ettől függetlenül holnap kaphatok stroke-ot, infarktust, elüthet egy autó, de ezek gyógyszer mellett is bekövetkezhetnek.

Nézz meg egy reklámblokkot a tv-ben, hallgass a rádióban. Iszonyatos benne a gyógyszerfogyasztásra buzdító felhívás.
Szerencsére nekem a felnőtt háziorvosom sem töm feleslegesen gyógyszerrel és a gyermekorvos sem, de ismerősöknél tapasztalom, hogy kihaló az ilyen hozzáállás.

Boka1 2014.07.28. 11:06:08

A hagyományos orvoslást Pasteur tette üzletté párszáz éve, amikor politikai összeköttetéseivel elkezdte felbontani az orvostudományt. Sőt elterjesztette azt a tévhitet, hogy a baktérium meg a vírus csinálja a betegséget. Erre mondta egyik kortársa ( akit eltetetett az útból), hogy nem a légy csinálja a szemetet, csak élősködik rajta. Azóta van ilyen fehér köpenyes fétis. Másik rémálom, amikor orvosból lesz természet gyógyász. Akkor a fejfájásra nem orvosság kell, hanem januári kurkuma gyökér. Semmelweis-et is hogy kinyírták, meg azt mondta, hogy kezet kéne mosni mielőtt testhez nyúlunk. Igaz, pár ezer nőt Ő is átküldött a másvilágra, mikor megvilágosodott. Vagy Buteyko prof, aki rájött, hogy a szteroid gyilkosság az asztmásoknak.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.07.28. 11:08:32

Lehet az a baj, hogy sok a kókler természetgyógyász meg hagyományos orvos is. A modern orvostudomány nagyon jó ha szikével nyúlnak hozzád, pl. perforál a vakbeled, vagy helyrehozzák a törött csontodat.Viszont a gyógyszeripar által pörgetett megélhetési orvosokkal már lehet jobb csínján bánni, tudom, hogy nem szokás de azért néha vehetnék az emberek a fáradtságot és elolvashatnák a gyógyszerekhez kapott tájékoztatót, különös figyelemmel a mellékhatásokra :) .Valahogy úgy tűnik, hogy a modern orvostudomány valahogy megrekedt, legalábbis azon a szinten ami az átlagembernek elérhető.Például a magas vérnyomással azon kívül, hogy évente adnak ki marketing gyógyszereket a modern orvostudomány az esetek nagy részében csak tüneti kezelést ad(vérnyomáscsökkentő) az okokat pont leszarja.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.28. 11:10:34

@lélekformer:

Szerinted egy sima megfázással, vagy "ilyesmivel" rohangál ma valaki orvoshoz?

A posztoddal az a baj, hogy te arra biztatod az embereket, hogy BAGATELIZÁLJÁK a betegségeiket, és az egyéb nyavalyáikkal se menjenek orvoshoz, hanem házilag diagnosztizálják és kúrálgassák magukat, vagy ha ez nem megy, akkor képzetlen kuruzslókhoz forduljanak.

Ha te magad így élsz, az csak butaság. Más embereket erre biztatni viszont felelőtlenség, mert az emberek egészségügyi kultúrája, a saját testük működésének, ismeretének a szintje így is a béka segge alatt van.

Tudatlan, bárgyú konzumidióta fogyasztóként nagyon könnyű rávenni az embereket, hogy a "hülye orvos" helyett, aki "nem képes" körömnyomogatással meg hátkopogtatással diagnosztizálni mondjuk egy pajzsmirigy-betegséget, egy hasnyálmirigy-gyulladást, vagy egy lábon kihordott szívinfarktust, hanem ehelyett "felesleges" köröket futtat a beteggel a szakorvosoknál, helyette forduljanak inkább a legközelebbi, állástalan eladólányból OKJ-s tanfolyamon átképzett "természetgyógyászhoz"!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.28. 11:16:14

@Mojzes Pál:

"Viszont a gyógyszeripar által pörgetett megélhetési orvosokkal már lehet jobb csínján bánni"

Sokkal nagyobb baj az, hogy a vény nélkül kapható szarokkal bárki bármilyen alapfokú tudás nélkül is kúrálgathatja házilag a saját buta fejével "diagnosztizált" baját, akár sima náthának, vagy gyomorrontásnak tudva be a sokkal komolyabb problémákat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.28. 11:17:39

van az a vicc, hogyaszongya:

Az orvostudomány rövid története:
- Fáj a torkom!
Kr.e. 2000: Tessék, edd meg ezt a gyökeret!
Kr.u. 1000: Az a gyökér pogány dolog, mondj el egy imát!
Kr.u. 1850: Az az ima babonaság, idd meg ezt az elixírt!
Kr.u. 1940: Az az elixír kígyóolaj, nem tesz jót, nyeld le ezt a
pirulát!
Kr.u. 1985: Az a pirula hatástalan, vedd be ezt az antibiotikumot!
Kr.u. 2001: Az az antibiotikum nem természetes! Tessék, itt egy gyökér...

És az a vicc benne, hogy ez nem vicc. Ezek után kérdés még, hogy miért fordulunk el az orvosoktól?

Boka1 2014.07.28. 11:17:41

@polyvinyl: A szívbetegséget, pajzsmirigy betegséget, stb. sem gyógyítja az orvos, hanem kezeli. Nem érdekli, hogy mi a kiváltó ok, csak gyógyszert ír fel, ami okozza az egyéb mérgezéseket, pl hasnyálmirigy gyulladást. Hálisten az emberi szervezet sokkal okosabb, mint egy orvos. Ha szarban van egy kórház büdzséje, akkor kis túlzással egy köhögésre is kemoterápiát ír fel. Viszont nagyon képzettek, mert sokat járnak kongresszusra. Múlt héten bent söröztek a kongresszusi medencében Siófokon. Pár éve megfulladt egy thaiföldi kongresszuson az egyik vidéki körorvos. Hiába, a tudás veszélyes....

diplomassenki 2014.07.28. 11:22:39

Nem tudom, mennyien tudjátok honnan jön a "Gólya hozza a babát" szólásunk?

Én azt olvastam, hogy amikor az esküvő után nem kezdett el gömbölyödni az ifjú ara, akkor gólyafű főzetet itattak vele (gólyafű tea), és magas arányban utána jött a baba.

Ez lehetett véletlen, pszichés gát leomlása, vagy ténylegsen hathatott is, egy biztos, ükanyáink még bitrokoltak valamit, ami bennünk nincs meg.
A gyógyszerek kb. pont úgy hatnak, mint a gólyafű főzet, ezt a placebo kontrollcsoportok is bizonyítják.
Vagy bejön, vagy nem.

Van a másik szólásunk a meghülésre:
gyógyszerrel 1 hét, gyószer nélkül 7 nap.

A fejfájának is lehet nagyon egyszerű oka, mint ahogyan lehet nagyon komoly, végzetes oka is, de nem kell azonnal agysebésszel szétfűrészeltetni a fejünket.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.28. 11:25:50

@diplomassenki:

"Nézz meg egy reklámblokkot a tv-ben, hallgass a rádióban. Iszonyatos benne a gyógyszerfogyasztásra buzdító felhívás."

Így igaz. A nem vényköteles gyógyszerek reklámját ugyanúgy be kellene tiltani, mint a dohánytermékek reklámját.

Vény nélkül pedig csak a VALÓBAN annyira alap problémák kezelésére való szereket lenne szabad kiadni, aminek a tüneteit a legbutább ember is képes felismerni, de nekik is a fejükbe kellene verni, hogy ha egy hét alatt nem lesznek jobban, akkor ne a konkurens szart vegyék meg kipróbálni, hanem húzzanak el egy orvoshoz.

diplomassenki 2014.07.28. 11:27:54

@Boka1:

igen, jól foglalod össze!

Pl: mennyi meddőnek hitt nőtől kérdezi meg a nőgyógyász mielőtt mesterséges programra küldi, hogy tart-e cicát?
Számos nőt ismerek, aki miután "kitette" a cicát a lakásból, alaposan kitakarított és kitisztult a szervezete, minden beavatkozás nélkül összejött a baba.
Ez is ezt támasztja alá, ami te is írsz. Holott, ha a cica marad, a méregdrága kezelés sem biztos, hogy hatásos lesz.
Viszont a kliens fizet, mint a katonatiszt.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.28. 11:32:11

@Boka1:

"Hálisten az emberi szervezet sokkal okosabb, mint egy orvos. "

Igazad lehet, ezért éltek az emberek már az őskorban és az ókorban is ugyanolyan hosszú ideig, mint manapság.

*

" A szívbetegséget, pajzsmirigy betegséget, stb. sem gyógyítja az orvos, hanem kezeli."

A hétköznapi szóhasználatban az orvos nem kezel, hanem gyógyít. Ennek az első lépése, hogy felismeri a problémát.

Erre egy laikus nem képes, ezért áll fenn az a veszély, hogy egy orvos számára tipikusan komolyabb problémára utaló tüneteket is a SAJÁT szegényes ismeretei szintjének és tudásának megfelelően magyaráz.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.28. 11:39:41

@diplomassenki:

"Ez lehetett véletlen, pszichés gát leomlása, vagy ténylegsen hathatott is, "

Pszichés oka lehetett :)

A gólyaorrfélékben található geraniol egy rovarriasztó hatású szer, az olcsóbb kullancs- és bolhaűző spot-on készítményekben használják. Kutyások, macskások tudnak mesélni róla.

lélekformer 2014.07.28. 11:41:19

@polyvinyl: Ha elolvastad a posztomat tudod, hogy nem arra buzdítom az embereket, hogy ne járjanak orvoshoz. Idézem: "Ne essünk abba a hibába, hogy teljesen elvetjük a hagyományos orvoslást, hiszen annak is vannak eredményei, kidolgozott rendszere, tapasztalata. Ne gondoljuk azt, hogy egy három hónapos kurzust elvégzett "természetgyógyász" mindent megold. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy megiszunk naponta egy fokhagymás citromlevet és elkerül minket a rák. XXI. században élünk, járjunk rendszeresen szűrésre," és még ha figyelmesen olvastad volna látnád, hogy ezen felül a keleti orvoslást állítottam szembe a magyar hagyományos természetgyógyászattal. Ennyi

diplomassenki 2014.07.28. 11:43:50

@polyvinyl:
na ez jó!
:-))

Ezt meg lehet, hogy ükanyáink nem tudták, mert ők a macskát egérfogónak, a kutyát meg házőrzőnek használták.

randomuser1 2014.07.28. 11:47:42

@diplomassenki: sőt, van, aki a vizet is palackozva veszi a boltban, hallatlan ez a konzumidiotizmus!
de tényleg, faszán, hiszel ebben, vagy csak trollkocc?
az, h te egyféleképpen képzeled el a sorsod meg a helyed a világban, még nem jelenti azt, h ez általános érvényű és mindenki számára követendő példa...
van, aki azért szed fogamzásgátlót mert kényelmes, könnyen hozzáférhető, eltünteti a patikat, kiegyensúlyozza a rendszertelen ciklust vagy bármi egyéb okból, ami nálad nem indok...

diplomassenki 2014.07.28. 11:51:50

@Emmanuel Goldstein:
ha valaki nem várja el mástól, hogy úgy éljen mint Ő, az én vagyok.
Én megiszom a csapvizet, valamiben meg kell hallni.

És én nagyon sokfélén látom a világot és az életet.

Azt látom, hogy annyira Öntelt alak vagy!
Vagy csak szimplán szövegértési problémáid vannak

randomuser1 2014.07.28. 11:53:05

@diplomassenki: mellékesen, ahol gyengébb a gyócceripar, ott mainapság is lehet a gyóccertárba kapni tinktúrákat, gyógynövényeket(ez utóbbit a világon bárhol, sőt, idehaza is, csak vigyázni köll vele mert ugyanaz a hatóanyaga mint a tablettának, túladagolható, mérgező, stb...). naon eccerű a világ bonyolult összefüggéseire rámondani, h összeseküvés, mert az egy szó, és más kurvasokat ecsetelni a technológiai fejlettség, munkaerőköltség, hatékonyság és gazdasági mutatók összefüggéseit.

randomuser1 2014.07.28. 11:54:57

@diplomassenki: bocs, nem akarlak bántani, csak kicsit felbasz a gyóccermaffia szakkifejezés :)

diplomassenki 2014.07.28. 12:01:39

@Emmanuel Goldstein:
ok, ne nevezzük maffiának, de nem is normális amilyen szinten nyomatják.

Az én háziorvosom ismerve engem, amikor néhány éve nem voltam jól, leültetett és kérte, hogy mondjam el mi újság van velem.

Nem gyomortükrözésre küldött, meg gyógyszerrel kezdett kezelni, nem is füveket kezdtem szedni.

randomuser1 2014.07.28. 12:08:27

@diplomassenki: ölég buta vok, nem tagadom :)

Phteven 2014.07.28. 12:54:07

Azért azt látni kell, hogy a felsorolt népi praktikák által gyógyított betegségekkel nem nagyon szoktunk orvoshoz menni. Ha igen, akkor ír lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, esetleg antibiotikumot, ha indokolt. Egyéb helyre nem nagyon küldözget vele.

A homeopátia, alternatív gyógyászat remek dolgok, amennyiben:

-ön menthetetlenül hülye, és kár lenne a selejtes génjeit továbbörökíteni
-ön gazdag és egészséges
-hipochonder

Minden más, indokolt esetben orvoshoz kell fordulni.

Boka1 2014.07.28. 13:01:11

@diplomassenki: szivemből szólsz! Nem egy ilyen eset volt a családomban. Igaz, volt, amikor a szerencsétlen csaj majdnem ráment a hormon kezelésre.

gergerke 2014.07.28. 13:02:22

Miért fordulunk el a hagyományos orvoslástól ?
Mert fél éves várakozási listák vannak egy egyszerű vizsgálatra. Addig vagy megdöglök vagy meggyógyulok, így nincs szükség rá...

régi villamos 2014.07.28. 13:13:47

Az orvosok ázsiócsökkenése azért is erőaödik, mert az emberek kezdenek rájönni a trükkre: orvos gyógyszert rendel - jutalékot kap valamilyen formában (kongresszusturizmus, járműlízing...stb.) és ez a jövedelme részét képezi.
Így egy hajóban evez a gyógyszergyárral, tehát érdekelve van abban, hogy a "beteg" tünetei csökkenjenek addig, hogy munkaképes legyen, de ne gyógyuljon meg, tehát állandóan vegye a gyógyszert. (lásd: magasvérnyomás, cukor, asztma...stb) Esetenként az orvos jól tudja, ha életmódbeli, vagy étkezésváltozási változást tanácsolna, a beteg néhány hét, hónap alatt gyógyszer szedése nélül magától meggyógyulna.

gigabursch 2014.07.28. 13:26:23

gyógyítás =/= tüneti kezelés.

Tüneti kezelésért meg miért adnak bazári doktori címet?

A másik meg az orvosok és a gyógyszergyárak különös "ko-evolúcója", amiből köszönöm nem kérek.

Mindehez járul rengeteg bunkóság, leszaromság nagyfokú ismerethiány, s legfőképp az, hogyha ismerethiánya van, akkor mondja azt, hogy az ő tudása itt ér véget.
Nem kísérleti alany vagyok, hanem EMBER, s ne úgy tartsan nyilván egy szaros statisztikában hogy BETEG!

vöröspanda 2014.07.28. 13:56:21

a hagyományos orvoslás vagy meggyógyít, vagy nem, főleg a saját felelőssége érdekli, azért meg is kínozza, vagy megcsonkítja az embereket, nehogy károsodjon a felelősség, sok időnket elveszi és sok szenvedést okoz... már bocsi de erre ki kíváncsi? persze, ha nagyon muszáj odamegyünk, de okosabb inkább egészségesen élni, megadni a szervezetnek mindent, amire szüksége van...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.28. 13:57:41

@doggfather:
"Kr.e. 2000: Tessék, edd meg ezt a gyökeret!
....
Kr.u. 2001: Az az antibiotikum nem természetes! Tessék, itt egy gyökér... "

Vagyis mindent tudtunk már kétezer éve is... nem fejlődtünk semmit tudásban...

A sok gyökér.

Boka1 2014.07.28. 14:15:10

@polyvinyl: ezért hálisten orvos nem hal meg betegségben. Mer' nagy az Ő tudásuk...

Dr_utcai_arcos 2014.07.28. 14:27:28

@diplomassenki: "Csak hazánkban komoly méreteket ölt a csecsemőhalál, gyermek alultápláltság, várandós nők alultápláltsága." Ne haragudj, de ezeket az ordas hülyeségeket honnan veszed?? KSH? Ismerős? 10 mp keresés.
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/csecsemohalandosag.pdf

Augustin 2014.07.28. 14:33:47

@lélekformer: " A cikk arról szól, hogy nem kell mindennel orvoshoz rohanni, egy kis megfázás, vagy ilyesmi. "

Jó, de akkor ki adja az igazolást? Higgyük el a becsületes dolgozónak, hogy két napig tényleg rosszul volt?

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2014.07.28. 14:39:09

@Phteven: Nézd, a nyugati típusú orvoslásnak nyilván megvan a maga helye, de a többit (vagy az azokat igénybe vevőket) lehülyézni azért erős túlzás.
Engem konkrétan gyógyított meg 3 féle, gyógynövényekből gyúrt golyóval 1 narancssárga köpenyes szerzetes, aki India egy nyílt utcáján "rendelt" egy padon ülve. 2 napja voltam lázas és hasmenésem volt. A diagnosztika abból állt, hogy több helyen megtapintotta a pulzusomat, és megnézte mindkét szememet.
Az egész kb. 500 (ok, lehet, 1000) HUF ára rúpiáért, amiben benne volt a gyógynövények ára és a rendelés díja is. Biztosítást nem kért :)

Az alapvető különbség a két orvoslás között pedig az, hogy az alternatív orvoslás igyekszik az EMBERt, mint egészet és mint érző embert figyelembe venni, míg a modern/nyugati orvoslás általában kiragad egy tünetcsoportot és azt igyekszik gyorsan helyrehozni. Ebből következik, hogy a nyugati orvoslás drasztikusabb módszerekkel dolgozik (erősebb/nagyobb koncentrációjú hatóanyag, durvább módszerek, pl. műtét, sugárkezelés stb.) Ez egyrészt a gyorsaság igénye miatt van így, másrész azért, mert az esetleges mélyebb okok nincsenek is a látóterében, ezért egy folyamatosan létező probléma (adott esetben) egyre súlyosabb tüneteit kell helyrehozni. Ennek is lehet helye, de tényleg csak végső esetben, a nyugati orvos meg, ugye, nem ismer mást.
A keleti/alternatív orvos igyekszik enyhébb, "puha" módszereket használni, ha gyógyszert ad, azt is kisebb koncentrációban, így elég pár gyógynövény vagy akupunktúra vagy életmódváltás, stb. Ez azért lehetséges, mert egyfelől nem vár azonnali gyógyulást (bár az én esetemben ez történt), másfelől a probléma gyökerét igyekszik feltárni és megszüntetni.
Mindkettőnek megvannak a maga korlátai, de jól is kiegészíthetik egymást. Egyszerűen kizárni valamelyiket, csak, mert a másikról nem tudsz annyit elég, khm, vaskalapos/együgyű hozzáállás.

Jó orvost meg minden területen nehéz találni nyugatit és alternatívot is, a különbség annyi, hogy a nyugati orvost nyugati módszerekkel tudjuk mérni (vizsgajegyek, természettudományos eredmények stb) a keleti orvosnál pedig fogalmunk sincs (legalábbis nem értjük), hogy mitől jó az egyik és rossz a másik. Megjegyzem a legtöbb nyugati orvosnál sem mérünk semmit, csak jól esik a hit, hogy van diplomája, ami lehet, hogy 2-es volt, lehet, hogy 15 éve nem volt rendes továbbképzésen (vagy azokat sem értette) stb. Hát így.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.28. 16:13:33

@gigabursch: nem ismerted?! :D Akkor örülök, hogy bemásoltam. :D

@Hoppácska: hát az orvoslásban sokszor úgy tűnik, hogy mg ma is a sötétben tapogatóznak...

Avatar 2014.07.28. 17:01:49

@Popeye76: "A diagnosztika abból állt, hogy több helyen megtapintotta a pulzusomat, és megnézte mindkét szememet."
...
"az alternatív orvoslás igyekszik az EMBERt, mint egészet és mint érző embert figyelembe venni"

LOL! Hú de nagyon figyelembe vett "mint egészet és mint érző embert"... Nagyon kikereste a mélyebb okokat.

lélekformer 2014.07.28. 19:00:15

@Phteven: Miért, én nem ezt írtam?

gigabursch 2014.07.28. 19:12:16

@doggfather:
Lehet, hogy találkoztam vele, szóval nem új, de perwollal mosva.
Szóval szinte új.
Persze felidézni sehogy sem sikerült volna.
süti beállítások módosítása